Wenjing (Angela) Zhang foran elektrospinningsudstyret på DTU Energi

Wenjing (Angela) Zhang
Scientist

Qingdao University of Science and Technology

Qingdao University of Science and Technology er et teknisk universitet i den østlige del af Kina med 30.000 studerende og stærke forskningsprogrammer inden for kemiteknik og polymer-materialevidenskab.
Forsker Wenjing (Angela) Zhang fra DTU Energi er blevet udnævnt til Distinguished Professor ved Qingdao University of Science and Technology i Kina. Udnævnelsen er givet som anerkendelse af hendes væsentlige bidrag til at udvikle elektrospinning til brug for energiteknologier.

I Kina er titlen Distinguished Professor en af de højeste ærestitler i universitetsverdenen, og den gives kun til fremtrædende forskere som anerkendelse for deres forskningsindsats.

Qingdao University of Science and Techology har nu tildelt denne ærestitel til forsker Wenjing (Angela) Zhang fra DTU Energi. Hun har fået titlen som anerkendelse for sine forskningsaktiviteter inden for brug af elektrospinning til energiteknologier.

Angela har med stolthed taget imod titlen, der har en ekstra betydning for hende i og med, at hun er opvokset i Qingdao. Hun var på besøg hos sine forældre i hjemlandet, da hun blev inviteret til at præsentere sin forskning på universitetet.

“De vidste at jeg arbejder inden for energiforskning, så jeg blev inviteret til at give en forelæsning. Qingdao er en storby med ti millioner indbyggere, og de tager klima og miljø meget alvorligt. Faktisk er byen ret berømt for det i Kina, og de investerer meget i forbedrede fremstillingsprocesser.”

Elektrospinning er en metode til at producere meget tynde fibre ved at bruge et elektrisk felt til at trække elektrisk ladede tråde af en polymeropløsning eller -smelte ud til fibre med en diameter på nogle få hundrede nanometer. Processen har været anvendt meget i bioteknologi, men det er relativt nyt at bruge den til energiteknologier. Fordelen er, at man kan mangedoble det aktive overfladeareal af fx en elektrode til en brændselscelle ved at lade elektroden bestå af tynde fibre.

“DTU Energi er rigtigt godt med på dette forskningsområde,” fortæller Angela. Hun har været tilknyttet universiteter i Hong Kong, Kina og USA, og de fleste andre steder bruger de elektrospinningteknologien til kun ét formål, kun én retning. DTU Energi arbejder på en anden måde.

“På DTU Energi tænker vi på nye måder, vi deler viden frit på tværs af sektioner og forskere. Jeg har set og arbejdet mange andre steder, og jeg er imponeret over, hvordan vi gør tingene her på DTU Energi. Jeg deltager i projekter med seks virksomheder, jeg arbejder med forskere fra fem sektioner på instituttet på tværs af fem forskellige forskningsfelter – jeg arbejder med selve processen, og mine kolleger kommer med ideer til nye anvendelser, og det gør vores fremskridt mulige. Når man arbejder med de rigtige folk på det rigtige sted, kan det flytte ens forskning meget langt,” forklarer Angela, der har erfaret at nyheder og god forskning også kommer langt omkring, hele vejen til universitetet i hendes hjemby Qingdao.