Industrien møder unge forskere ved det årlige ph.d.-symposium på DTU Energi

fredag 23 nov 18
Hvert år får de ph.d.-studerende på DTU Energi muligheden for at præsentere deres forskning til repræsentanter fra industrien samt forskerne på instituttet. I år bidrog 110 deltagere til et succesfuldt symposium.

Når man som ph.d.-studerende tilbringer time efter time i laboratoriet med at få en eller anden lille detalje i sit eksperiment til at makke ret, kan man nogle gange få følelsen af at ens arbejde ikke har stor relevans for verden udenfor. Det årlige DTU Energi ph.d.-symposium er et levende bevis på, at det ikke passer. Her kan repræsentanter fra industrien tilbringe en dag med at lytte til instituttets ph.d.-studerende og måske spotte en talentfuld ung forsker med potentiale for en løbebane i industrien.

I år delte to tidligere ph.d.-studerende fra instituttet deres erfaringer med tilhørerne om overgangen fra universitetsverdenen til industrien. Frank Allebrod, hvis ph.d.-projekt handlede om alkalisk elektrolyse ved høje temperaturer og tryk, er i dag leder af forsknings- og udviklingsafdelingen i det tyske firma H-Tec Systems der udvikler højtydende elektrolyseanlæg til brintsektoren. Han skitserede nogle af forskellene mellem at arbejde på et universitet og i et firma, men betonede også hvordan hans baggrund som ph.d. gjorde god nytte i hans nuværende job.

Ane Christiansen arbejdede med udvikling og karakterisering af avancerede litiumbatterier i sin ph.d.-afhandling. Det har ved første øjekast ikke så meget med vindmøller at gøre, men det viste sig at hendes ekspertise i materialeudvikling kan finde anvendelse i vindindustrien. I sit indlæg beskrev hun hvordan hun fandt en uventet karrierevej som overfladebehandlingsingeniør i Siemens Gamesa, hvor hun udvikler nye overfladebehandlinger til at beskytte møllevingerne mod korrosion.

Resten af dagen blev tilbragt i to parallelle sessioner hvor 17 ph.d.-studerende gav foredrag om deres forskning, efterfulgt af mange livlige diskussioner. En postersession præsenterede yderligere 27 ph.d.-studerendes projekter.

Ved dagens afslutning kunne institutdirektør Søren Linderoth afsløre vinderne af priserne for bedste foredrag og poster. I session A vandt Mathias Christensen for sit foredrag om ‘In-situ characterization of secondary Zn-air batteries’ (han havde allerede forladt symposiet på dette tidspunkt da han skulle tilbage og skrive videre på sin afhandling(!), så hans sektionsleder Peter Holtappels modtog prisen på hans vegne), mens vinderen fra session B blev Martina Trini med sit foredrag ‘Ni/YSZ electrodes degradation in SOFC and SOEC: combining microstructural characterization and phase field modelling’. Endelig fik Nicola Mazzanti en pris for sin poster ‘Ceria as a SOEC fuel electrode’.