DTU Energi opruster materialeforskningen med to professorer

tirsdag 04 apr 17

Poul Norby

Jens Wenzel Andreasen

Poul Norby og Jens Wenzel Andreasen blev udnævnt til professorer på DTU Energi den 1. december 2016, og dette blev fredag den 31. marts fejret med tiltrædelsesforelæsninger på DTU i Lyngby.

De to nyudnævnte professorer på Poul Norby og Jens Wenzel Andreasen fra DTU Energi er begge internationalt anerkendte eksperter indenfor materialeforskning.

Professor Poul Norby har længe forsket i grænsefladefænomener i batterier, hvor han laver in-situ-forskning og følger de kemiske processer, der foregår inde i batteriet, mens de finder sted.

Professor Jens Wenzel Andreasen er ekspert i røntgenspredning til materialeforskning indenfor især polymersystemer og organiske solceller.

Begge professorer er superbrugere på synkrotroner, der er enorme forskningsanlæg, hvor elektroner accelereres til hastigheder meget tæt på lysets, hvorved de udsender røntgenstråling.

Deres udnævnelser er både en anerkendelse af deres unikke færdigheder og store forskningsindsats, men det er også en oprustning af materialeforskningen, idet begge er udset til at bidrage til det nye DTU Imaging Center i samarbejde med forskere fra DTU Fysik, DTU Computer, DTU Mekanik og Niels Bohr Instituttet, alle eksperter i brug af røntgen- og neutronteknikker til materialeforskning.

De skal i fællesskab sikre bedre dansk udnyttelse af de to store internationale forskningsfaciliteter MaxIV og ESS, der er ved at blive bygget ved Lund i Sverige, og dermed bidrage til at bringe DTU op i superligaen inden for materialeforskning og tiltrække store projekter.

Tiltrædelsestalerne om batteriforskning, synkrotroner og røntgenspredningens krinkelkroge blev holdt foran 50 fremmødte på DTU Lyngby Campus fredag den 31. marts og blev efterfulgt af en reception.

Poul Norbys tiltrædelsesforelæsning kan downloades her

MaxIV og ESS

European Spallation Source (ESS) og MAX IV er to nye store forskningsanlæg i Lund, Sverige, som i de kommende år vil gøre Øresundsregionen en af verdens førende område for materialeforskning.
DTU Imaging Center vil drage fordel af nærheden til Max IV og ESS og tilbyder dansk industri det nyeste udstyr og den mest avancerede viden inden 3D billedbehandling og dataanalyse til forskning i materialer.