Yu Xu er en molekylær kok med meget avanceret udstyr

fredag 29 sep 17

Yu Xu
Postdoc

Hovedvejleder: Seniorforsker Wolff-Ragnar Kiebach, DTU Energi.

Medvejledere: Forsker Philipp Zielke, DTU Energi, Forsker Søren Bredmose Simonsen, DTU Energi, Professor Peter Vang Hendriksen, DTU Energi, Professor Poul Ægidius Norby, DTU Energi.

Opponenter: Seniorforsker Michela Della Negra, DTU Energi, Professor Edward Henry Lester, University of Nottingham og seniorforsker Cyril Aymonier, Institut for Kondenseret Materielkemi i Bordeaux.

Projektet var støttet økonomisk af Det Frie Forskningsråd (DFF) indenfor projekt ‘ProEco’ (Projekt No. DFF 1335-00138).

Den 21. september 2017 forsvarede Yu Xu med held sin afhandling "Continuous Hydrothermal Flow Synthesis of Functional Oxide Nanomaterials Used in Energy Conversion Devices" om syntese af nanopartikler og nanomaterialer til brændselsceller, elektrolyseceller og batterier.

Præcis som det kræver den helt rette blanding af cement, grus og mursten at bygge et hus, kræver det også de rette blandingsforhold at lave de funktionelle materialer, der indgår i batterier, brændselsceller og elektrolyseceller. Med den store forskel, at menneskeheden har årtusinders erfaring i at bygge huse, mens der stadig forskes i at finde både de rette materialer og de rette blandingsforhold for at optimale materialer til energiteknologier.

I sit ph.d.-projekt forskede Yu Xu i at finde de bedst mulige sammensætninger af både nanopartikler og nanomaterialer til energikonvertering.

Ligesom en molekylær kok tilføjer Yu Xu en dråbe af dette, to dråber af det og bare en knivspids af noget helt tredje for at blande og skabe helt nye materialer, bortset fra at hans udstyr er væsentlig mere avanceret end det man kan finde i et typisk køkken.

Postdoc Yu Xu, DTU Energi

"Jeg arbejder nede på nanoskala-niveau ved hjælp af avancerede mikroskoper og synteseteknikker som hydrotermisk flow og højtrykssyntese, for blandt andet at identificere, manipulere og skabe de helt rigtige og bedst egnede materialer til energikonvertering", siger Yu Xu.

Under sin ph.d. på DTU Energi bidrog Yu Xu til opbygningen af en skalerbar prototype på en flowreaktor til syntetisering af funktionelle keramiske materialer til anoder, katoder og elektrolytter i brændselsceller og elektrolyseceller.

"Meget ofte, når man skal lave anoder, katoder og elektrolytter, kan man bare købe de pulvere og de materialer, man har brug for, på det kommercielle marked. Men måske har de ikke præcis de specifikationer, som man ønsker. Vi kan styre parametrene ved hjælp af vores flowreaktor og DTU Energis viden om modellering, morfologi og viskositet til at designe, forme og forbedre materialerne ", forklarer Yu Xu.

"Målet med mit projekt var at bevise alsidigheden af vores prototypereaktor. Det var overraskende let at lave flere typer materialer til anoder og elektrolytter, mens det var relativt svært at finde den rigtige teknik til en katode. Det lykkedes imidlertid ved hjælp af nogle banebrydende teknikker, og det har været meget interessant at være en del af", siger Yu Xu, der virkelig har værdsat sit ophold som ph.d.-studerende ved DTU Energi.

"Jeg havde ikke været uden for Kina, da jeg ankom for tre år siden, så det var lidt af et kulturchok på mange områder at komme til Danmark. Men jeg er vokset meget både fagligt og personligt af at være her. Jeg er en meget anderledes person i dag, end jeg var for tre år siden, og det har mine gode vejledere og kolleger på DTU Energi en stor del af æren for. Jeg har lært meget af dem, og det har været rigtig godt at være her."

Efter at have forsvaret sin afhandling med succes er Yu Xu nu postdoc hos DTU Energy i de kommende seks måneder.