Li Han and Dennis Valbjørn Christensen from DTU Energy won the Venture Cup 2015. Photo: Hannibal-Bach

Forskere fra DTU Energi vandt Venture Cup med materiale til touch-skærme

onsdag 28 jan 15

Dennis Valbjørn Christensen
Forsker

Tre finalehold fra DTU Energi

Af 18 finalehold ved Venture Cup Idea Competition var DTU Energi repræsenteret på tre hold.

I Produkt & Teknologi kategorien vandt Dennis Valbjørn Christensen og Li Han under navnet Transparent World.

I samme kategori deltog DTU Energi-holdet Startak, der havde udviklet og designet et kontrolsystem, der kan orientere solceller direkte mod solen og dermed øge energi-høsten med yderligere 35%.

I kategorien Cleantech & Miljø deltog holdet SenSol Power med deltagelse af ph.d.-studerende Emil Bøje Lind Pedersen fra DTU Energi og de tre ph.d.studerende Rebecca Ettlinger, Sara Engberg og Andrea Crovetto fra DTU Fotonik. Deres produkt var CZTS solceller (Kobber,Zink,Tin,Svovl) til at give kraft til mikrosensorer under mottoet: ”A smarter world with smarter power”.

Venture Cup

Venture Cup er en national non-profit organisation, der forsøger at finde og udvikle unge iværksættere og startup-virksomheder på universiteter. Venture Cup repræsenterer alle danske universiteter og organisationen engagerer professionelle iværksættere og mentorer fra både den offentlige og den private sektor til at udvikle de unge iværksættere.

Læs mere om Venture Cup 2015

De to unge forskere Li Han og Dennis Valbjørn Christensen fra DTU Energi vandt fredag finalen indenfor kategorien Produkt & Teknologi ved Venture Cup Idea Competition i Odense med et nyt billigt materiale til touchskærme og solceller.

To unge forskere fra DTU Energi har fundet et billigt materiale, der både er gennemsigtig og samtidig en fremragende elektrisk leder. Det er dermed en vigtig komponent i touch-skærme og solceller, og det nye materiale er 150 gange billigere end indiumtinoxid (ITO), det materiale der anvendes i dag.

Forskerne, postdoc Li Han og ph.d.-studerende Dennis Valbjørn Christensen fra DTU Energi, præsenterede deres forretningside for det nye materiale ved innovationskonkurrencen Venture Cup Idea Competition på Odense Rådhus og vandt kategorien Produkt & Teknologi samt en pris på 25.000 kr.

"Nu forsker vi i et nyt materiale og en ny deponerings-metode, der bruger industrielle standarder, og sejren i Venture Cup har skabt nye, gode kontakter til erhvervslivet"
Li Han og Dennis Valbjørn Christensen, der vandt Produkt og Teknologi-kategorien ved Venture Cup 2015

”Vi havde en god følelse, da vi havde præsenteret vores ide for juryen. Vi havde først fire minutter til levere vores salgspitch, fulgt af 15 gode minutter hvor de spurgte ind til vores projektide. Det gik ret godt”, siger Dennis Valbjørn Christensen.

”Første præsentation gjaldt den enkelte kategori og foregik for lukkede døre foran juryen. Den anden præsentation skete med lidt mere nervøsitet foran 150 mennesker for vinderne af de seks forskellige kategorier.”

Venture Cup Idea Competition er sat til verden for at hjælpe danske universiteter med at konvertere studerendes forskning og idéer til rentable vækstvirksomheder. Hensigten er at øge antallet af erfarne iværksættere og nystartede virksomheder, samt at fremme innovation i Danmark. Af de cirka 500 ansøgere udvalgte erfarne iværksættere 18 hold studerende, som blev undervist i kunsten at præsentere deres forretningside.

Dennis Valbjørn Christensen og Li Han har tidligere præsenteret deres forretningside ved CleanLaunchpad, den største europæiske idekonkurrence inden for cleantech, hvor de i efteråret nåede til den europæiske finale. Med den nye sejr i Venture Cup styrkes deres tro på projektet, som DTU Energi i år har udvidet støtten til.

De to unge forskere har udviklet zinkoxid-baserede materialer, der kan erstatte det dyre ITO (tin-doteret indiumoxid) i touch-skærme og solpaneler, idet zinkoxid-råmaterialerne er 150 gange billigere og har de samme egenskaber. Normalt er gennemsigtighed og elektrisk ledningsevne modstridende egenskaber, idet metaller, der jo leder strøm godt, ikke er gennemsigtige, mens glas og andre gennemsigtige materialer ofte er elektrisk isolerende. De nye zinkoxid-baserede materialer har begge egenskaber, hvilket er meget efterspurgt indenfor solceller, tablets og smartphones, og samtidig er det væsentlig billigere

”Nu forsker vi i et nyt materiale og en ny deponerings-metode, der bruger industrielle standarder, og sejren i Venture Cup har skabt nye, gode kontakter til erhvervslivet”, siger Dennis Valbjørn Christensen.