Kan tantra-healing måles termisk?

fredag 30 jan 15

Lasse Spang Olsen

Gennem de sidste tyve år er der sket en fordobling af antallet af dem der søger alternativ behandling. I sommeren 2014 satte Lasse Spang Olsen sig for at gå på opdagelse i det alternative behandlingssystem for at se om der er noget af det der rent faktisk virker. I foråret 2015 fortsætter han serien med seks udsendelser, hvor han undersøger om alternative behandlingsformer kan dokumenteres videnskabeligt. Eksperimentet på DTU Energi var del af den nye serie.

Healeren

Somananda var advokat i Israel, da han opdagede yoga og begyndte at praktisere ud fra lærebøger og deltagelse i forskellige kurser. I 1999 besluttede han at forlade sin advokatpraksis for at rejse til Indien og lære mere om yoga og livsenergier. Læs mere om healeren

To seniorforskere DTU Energi deltog i forsøg med en international kendt healer, hvor de målte den termiske reaktion, når healeren overførte tantra-livsenergier til tre forsøgspersoner.

Stuntmand og filmskaber Lasse Spang Olsen er i øjeblikket i gang med optagelser til en række udsendelser om de videnskabelige aspekter af alternativ behandling for Danmarks Radio. I den anledning besøgte han forleden DTU Energi, der forsker i energiteknologier, for at få målt den termiske effekt af healing.

Lasse Spang Olsen medbragte den israelsk fødte healer Somananda Moses Maimon, healer med egen skole og underviser i tantra, yoga og meditation i hele verden, og to forskere på DTU Energi fik til opgave at måle, om der skete temperaturændringer hos de forsøgspersoner, der blev healet.

"Vi er videnskabeligt skeptiske. Hvad det end er healeren gør, så kan det i hvert fald ikke måles termisk"
Seniorforskerne Christian Bahl og Kurt Engelbrecht efter måling af termisk energi under healing

”Jeg har tidligere lavet udsendelser om alternative behandlere, hvor vi havde forskere og overlæger til at se og vurdere det, der skete, og de deltog også. Men vi oplevede det problem, at de var mentalt indstillet på ikke at lade sig påvirke, så de gav ikke en 100 pct. korrekt respons. I de nye udsendelser ser vi på effekten. Virker det? Hvordan virker det? Og hvis der er en virkning, kan man så se og måle effekten?”, siger Lasse Spang Olsen, der spurgte læger og forskere, hvilke videnskabelige beviser, de kræver, før de tror på healing.

Svaret var blandt meget andet MR-skanninger og termiske målinger af forsøgspersoner, for selv om selve healerens hænder opleves og føles som varme under en healing, hvad sker der så med den, der heales?

Healing med orgasmisk sideeffekt

Derfor deltog to seniorforskere på DTU Energi, Christian Bahl og Kurt Engelbrecht, med et termografisk kamera, da den israelske healer overførte healende tantra-energier til først en garvet spirituel kvindelig healer og siden to tilfældige kvinder, der var nysgerrige men aldrig havde prøvet healing.

Først fik de alle lidt at vide om healing.

”Jeg var oprindelig advokat, men for ca. 15 år siden valgte jeg at tage til Indien for at studere spiritualitet og healing i seks år”, fortalte Somananda Moses Maimon, der siden har åbnet egen healerskole.

Han fortalte kvinderne og forskerne, hvordan han ikke anser healing som en speciel gave for de få. Alle kan ifølge ham lære at overføre livsenergier til en anden person. Det kræver blot åbenhed og masser af øvelse.

”Jeg studerede yoga som del af kundulini tantra, som udvikler energi. Jeg lærte metoderne, og nu deler jeg dem med andre, men det tager øvelse at lære at fokusere”, sagde Somananda Moses Maimon, der beskrev energien som bio- og livsenergi, en brahma-type energi opkaldt efter de indiske vise mænd brahminer.

”Energierne har en healende effekt og indimellem en orgasmisk sideeffekt”, forklarede healeren.

Under selve forsøget var et af DTU Energis auditorier forvandlet til et studie med massagebriks og dæmpet studiebelysning. Forsøgspersonerne lå på briksen, hvor de blev healet og filmet med både almindelige film kameraer og et termisk kamera, mens forskerne overvågede på skærmen, om der skete termiske udsving undervejs.

Meget fysisk reaktion

Den første forsøgsperson, den svenske professionelle healer og terapeut Sannasita, reagerede meget fysisk på de healende livsenergier, der med hendes ord bølgede gennem hendes krop, mens healeren med stor koncentration og fingerbevægelser som en violinist fik energierne til at vandre uden at røre hendes krop.

”Hvordan det føltes? Det er svært at beskrive. Det føles som energi, der bevæger sig, så jeg kunne føle en slags vibrationer i hele min krop. Jeg kunne føle varmen som en slags stråle af energi i min struberegion, og jeg kunne mærke, at jeg blev virkelig rød i både ansigtet og på halsen”, sagde Sannasita. Hun har haft stor og åben forbindelse til det åndelige siden barnsben, og det har hun efter eget udsagn stadig.

Set fra sidelinjen var der ingen tvivl om, at healeren havde stor fysisk påvirkning på Sannasita, der skød ryg og kom med utvetydige bifaldsytringer uden at healeren på noget tidspunkt rørte hendes krop. Til gengæld var de termiske målinger ikke helt så klare. Der var masser af termisk varmeudvikling i Sannasitas hoved og halsregion, men ingen umiddelbar målbar energioverførsel. Der var heller ikke målbare påvirkninger på de to andre forsøgspersoner, hvor såvel den fysiske som termiske effekt var markant mindre.

Livsenergier uden termisk spor

”Hvis tesen er, at der foregår en lokal energioverførsel med opvarmning til følge, så var det ikke til at se på målingerne. Termisk kunne vi ikke se noget på nogen af de tre, ud over meget svage temperaturstigninger i hovedet der kunne skyldes deres bevægelser”, sagde seniorforsker Christian Bahl.

Kurt Engelbrecht fortsætter: ”Temperaturstigningen på den første kunne meget vel skyldes hendes meget fysiske reaktion, hvor kroppen bevægede sig meget. Ved nummer to kunne man ikke se noget, og ved nummer tre var der måske en meget let temperaturstigning, men ikke meget.”

De to forskere medgav, at healing kan have en form for psykologisk effekt, men ikke noget der kan måles.

”Vi er videnskabeligt skeptiske. Hvad det end er healeren gør, så kan det i hvert fald ikke måles termisk”, fortalte forskerne efter de tre healingseancer.

Det tog Lasse Spang Olsen helt roligt. Formålet med hans udsendelser er jo netop at se, om healing kan ses eller måles, og det kan det så ikke ved termiske målinger, men måske kan det måles med MR-skanninger.

Den første af i alt seks udsendelser sendes ugen efter påske på DR2.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.