Seniorforsker Johan Hjelm, DTU Energi, ved en testopstilling med et flow-batteri

Nye batterisystemer skal give billig energilagring

tirsdag 28 nov 17
|

Kontakt

Johan Hjelm
Professor
DTU Energi
46 77 58 87

ORBATS

Projektet ORBATS – Organic Redox Flow Battery Systems – er støttet af Innovationsfonden med 18 mio. kr. Partnerne er DTU Energi, Aarhus Universitet, Harvard University og de tre danske virksomheder Vestas, Visblue og Lithium Balance. Projektet ledes af lektor Johan Hjelm fra DTU Energi.

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden vil udvikle billige batterisystemer, der ved integration med vindmøller og solceller kan øge stabiliteten i elnettet og derved sikre mere vedvarende energi.

Danmark og mange andre lande har som mål at øge andelen af vedvarende energi i deres energisystemer væsentligt. Men elproduktionen fra sol og vind kan ikke styres på samme måde som i fossile kraftværker, hvor man bare kan fyre lidt mere eller lidt mindre. Allerede i dag har vi situationer, hvor vinden blæser så meget, at elprisen bliver negativ (så det koster producenterne penge at komme af med strømmen), og andre situationer, hvor det er vindstille og vi er afhængige af andre energikilder. Dette problem vil blive større i takt med at der tilsluttes mere vedvarende energi til elnettet. Vi bliver derfor nødt til at finde nye og billige måder at gemme strømmen på. Det er denne udfordring, projektet ORBATS har sat sig for at løse.

Traditionelle batterier, som vi kender dem fra mobiltelefonen eller den bærbare computer, vil være alt for dyre i den størrelse der er brug for, når man skal lagre strømmen fra en MW-vindmølle. I sådanne batterier lagres energien nemlig i de relativt dyre faste stoffer, som udgør batteriet. Og når man skal lagre dobbelt så meget strøm, bliver man nødt til at have et dobbelt så stort batteri. ORBATS vil i stedet udvikle såkaldte flowbatterier, hvor energien lagres i en væske uden for selve batteriet. Har man brug for mere kapacitet, kan man bare anskaffe sig en større lagertank og hælde mere væske på, uden at skulle gøre selve batteriet større.

"Vandbaserede flowbatterier har alle muligheder for at blive en afgørende brik i et bæredygtigt energisystem med stort behov for energilagring."
Lektor Johan Hjelm

Flowbatterier har hidtil brugt vanadiumforbindelser til at lagre energien, hvilket har gjort batterierne dyre. ORBATS vil derfor erstatte det dyre grundstof vanadium og i stedet bruge vandopløselige organiske materialer. Projektet vil ikke bare udvikle de nye materialer, men også de særlige styringsstrategier der skal til for at optimere de nye batteriers ydeevne. Den nye batteritype skal demonstreres i en prototype på 5-25 kilowatt.

Med den stærke industrideltagelse i projektet vil der være kort afstand fra de nye løsninger, som forskerne udvikler, til anvendelsen. De deltagende virksomheder ser et stort potentiale i teknologien. “Vestas arbejder sammen med en række partnere på at udvikle innovative løsninger, som vil nedbringe omkostningerne ved vindenergi. Vi ser et stort potentiale i effektiv batteriteknologi, som et skridt på vejen til en fuldt bæredygtig energiforsyning,” udtaler Anders Vedel, CTO og Executive Vice President, Vestas 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.energy.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7B8BE4E5EA-38D6-44C1-AEAF-279B45267736%7D
25 SEPTEMBER 2020