Accelerated ceria–zirconia solubilization by cationic diffusion inversion at low oxygen activity

HOT at forklare komplekse mekanismer på en enkel måde

onsdag 07 dec 16

Kontakt

Vincenzo Esposito
Professor
DTU Energi
46 77 56 37

Journal of Materials Chemistry A

Det videnskabelige tidsskrift Journal of Materials Chemistry A udgives af The Royal Chemical Society. Det er yderst velrespekteret inden for materialeforskning i Europa. For at redaktørerne erklærer en artikel HOT kræves, at emnet vurderes som meget vigtigt for det videnskabelige samfund.

En artikel af forskere fra DTU Energi er blevet kåret som HOT artikel for 2016 af redaktørerne på Journal of Materials Chemistry A.

Artiklen "Accelerated ceria–zirconia solubilization by cationic diffusion inversion at low oxygen activity", er skrevet af Vincenzo Esposito, De Wei Ni, Debora Marani, Francesca Teocoli og Karl Tor Sune Thydén fra DTU Energi i samarbejde med deres brasilianske kolleger Daniel Zanetti De Florio og Fabio Coral Fonseca. Den er valgt som HOT artikel for 2016 af redaktørerne på Journal of Materials Chemistry A.

Artiklen og det videnskabelige tidsskrift kan findes her

Artiklen beskriver, hvor hurtigt atomar diffusion foregår på grænsefladen mellem CGO (dvs. ceriumoxid doteret med gadolinium) og YSZ (yttria-stabiliseret zirconiumoxid) under reducerende betingelser, fx når hydrogen eller andre brændsler er til stede. Dette er bl.a. relevant for at forstå de mekanismer der foregår i keramiske brændselsceller.

Diffusionen viste sig at ske 1000 gange hurtigere end forventet, fordi den dominerende diffusionsmekanisme ændrede sig, når diffusionen skete under reducerende betingelser. Det kunne observeres ved at der blev dannet forholdsvis tykke lag af en blanding (en såkaldt solid solution) mellem CGO og YSZ.

"Jeg er især stolt af disse resultater og artiklen, fordi det er helt klassisk videnskab udført uden superavancerede værktøjer og sammen med gode partnere"
Vincenzo Esposito, seniorforsker, DTU Energi

"Jeg er især stolt af disse resultater og artiklen, fordi det er helt klassisk videnskab udført uden superavancerede værktøjer og sammen med gode partnere, dels her i Danmark, dels i Brasilien", siger den ledende forfatter Vincenzo Esposito, seniorforsker på DTU Energi.

"Vi var i stand til at få indblik i det atomare niveau med enkle værktøjer og derved forklare en kompleks mekanisme på en enkel måde. Det har taget os et stykke tid at analysere og fortolke data, og jeg er meget stolt af resultatet. Og jeg er naturligvis meget glad for, at artiklen er kåret som HOT. "

Samlingen af offentliggjorte artikler fra 2016, som redaktører og dommere har vurderet som absolut værd at læse, kaldet HOT, kan findes på Journal of Materials Chemistry A’s hjemmeside her

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.