MAXIV

Røntgenspredningens vagabond er blevet professor

mandag 27 feb 17

Kontakt

Jens Wenzel Andreasen
Professor
DTU Energi
46 77 47 02

85 publikationer

Jens Wenzel Andreasen har publiceret over 85 publikationer i internationale fagfællebedømte tidsskrifter og var i 2016 modtager af en millionbevilling fra det europæiske forskningsråd ERC til at forske i solceller.

Jens Wenzel Andreasen er blevet udnævnt til professor i materialeforskning på DTU Energi. Han skal bl.a. være med til at opbygge DTU Imaging Center.

Hvis man som forsker skal gøre en forskel inden for de store videnskabelige udfordringer, fx udviklingen af nye bæredygtige energiteknologier, er det ikke nok at lukke sig inde i sit eget laboratorium uden at samarbejde med andre. Uanset hvor fremragende en forsker man er, betyder videnskabelige netværk i ind- og udland næsten lige så meget som ens egne evner, for dygtige forskere kan ikke være dygtige til alt. Forskellen mellem god forskning og superb forskning er ofte adgangen til de rette maskiner, de rette materialer, de bedste testfaciliteter, de dygtigste teknikere og samarbejdet med andre dygtige forskere.

”Den bedste forskning opstår i samarbejdet med de bedste, for selv om man selv kan være blandt de bedste på mange områder, kan vi ikke være eksperter til alt”, fortæller den 47-årige nyudnævnte professor på DTU Energi, Jens Wenzel Andreasen.

Han har arbejdet med røntgenspredning og materialeforskning, siden han som ph.d.-studerende i 2001 trådte ind ad portene til det, der i dag er DTU Energi på DTU Risø Campus. Her lavede han sin afhandling inden for materialeforskning, hvor han anvendte resonant røntgenspredning i studiet af katalysatorer til metanolsyntese under Robert Feidenhans’l. Og her var Jens Wenzel Andreasen postdoc under Martin Meedom Nielsen i EU-projektet NAIMO, der forskede i polymerer til organisk elektronik.

"Professortitlen betyder rigtig meget, hvis man skal op og have de store bevillinger, for titlen indikerer, at man er i stand til at tiltrække gode folk og skabe et hold omkring sig, som formår lave god forskning"
Jens Wenzel Andreasen

Nu er han specialist i røntgenspredning til materialeforskning i polymersystemer og organiske solceller, og han er blevet hjulpet godt på vej gennem sin karriere som forskningsvagabond på storskala-faciliteter.

Storskala-vagabond

De bedste, mest pålidelige og allerstørste redskaber i en materialeforskers værktøjskasse er synkrotroner, enorme ringformede acceleratorer hvor elektroner accelereres til hastigheder meget tæt på lysets. Når elektronerne accelereres rundt i ringen, udsender de meget intense røntgenstråler. Røntgenstrålingen i en synkrotron er mange gange kraftigere end fra et konventionelt røntgenrør, og den kan bruges til at undersøge strukturen af meget små stofmængder, fx hvorvidt et enkelt lag af molekyler eller atomer på et substrat danner en krystal.

”Der findes kun et begrænset antal synkrotroner i verden. Så vi der beskæftiger os med faget, drager ud i verden og mødes så ved de her enorme faciliteter. Det giver gode netværk”, siger Jens Wenzel Andreasen, der gennem sit virke har opnået gode forskningsresultater. Så gode, at folk gerne kommer igen.

”Det er altid værdifuldt at kunne noget, ingen andre kan, især hvis de har brug for det, og jeg har bidraget med kompetencer indenfor røntgenspredning i sammenhænge, hvor det blev set som uundværligt. Så jeg har aldrig manglet videnskabelige udfordringer. Der er en tendens til, at når man først har haft et godt og udbytterigt samarbejde med en forsker eller forskerenhed, så kommer de igen med nye projekter”, siger Jens Wenzel Andreasen.

Titler betyder taletid

For nylig blev Jens Wenzel Andreasen udnævnt til professor i materialeforskning på DTU Energi. En af hans opgaver bliver at være med til at etablere det nye DTU Imaging Center i samarbejde med forskere fra DTU Fysik, DTU Computer, DTU Mekanik og Niels Bohr Instituttet, alle eksperter i brug af røntgen- og neutronteknikker til materialeforskning. Ligesom ham selv.

De skal i fællesskab bringe DTU op i superligaen inden for materialeforskning og tiltrække store projekter.

”Professortitlen betyder rigtig meget, hvis man skal op og have de store bevillinger, for titlen indikerer, at man er i stand til at tiltrække gode folk og skabe et hold omkring sig, som formår lave god forskning. Alene det at man er professor, sikrer at man får taletid, når man ringer til potentielle samarbejdspartnere til et større konsortium. Det får man ikke altid som seniorforsker.”

Jens Wenzel Andreasen holder tiltrædelsestale som professor den 31. marts på DTU Lyngby Campus.

Om DTU Imaging Center

DTU langsigtede ambition indenfor Imaging er at skabe en 3D Imaging Center - et unikt tværfagligt forskningsmiljø, der kan trække på ekspertisen i et netværk af forskere med speciale inden for materiale forskning, røntgen og neutron teknologier, dataanalyse, software og computergrafik. Centret vil blive indlejret i et stærkt fagligt netværk og strategiske alliancer med store anlæg, især ESS og MAX IV, som i øjeblikket er under opførelse i Lund, Sverige. Læs mere om DTU Imaging Center

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.