Verdens første konference om elektrolyse holdes i Danmark

mandag 12 jun 17

Kontakt

Jens Oluf Jensen
Professor
DTU Energi
45 25 23 14

Kontaktpersoner

Kontaktpersoner til konferencen:

Kommunikationsmedarbejder Kasper Skovse, DTU Energi, e-mail: kaspsk@dtu.dk, Tlf. 2489 2509

Seniorforsker Lars Nilausen Cleemann, DTU Energi, e-mail: lncl@dtu.dk, Tlf. 5124 9868

Elektrolyse

En elektrolysecelle bruger elektricitet til at spalte vandmolekyler (H2O) til brint (H2) og ilt (O2). Derved bliver den elektriske energi omdannet til kemisk bundet energi i brintmolekylerne. Dette er den omvendte proces af hvad der sker i en brændselscelle.

Elektrolyseceller kan bruges til at fremstille brint, enten til brug i brændselscellekøretøjer eller som en metode til at lagre overskydende strøm fra fx vindmøller.

Læs mere om DTU Energis forskning i elektrolyse

DTU er vært, når over 200 forskere og industrifolk fra hele verden i denne uge mødes på Axelborg, København, til verdens første konference om elektrolyse til energiformål, 1st International Conference on Electrolysis (ICE).

Forskere og industrifolk fra hele verden mødes i denne uge på Axelborg i København til verdens første konference om elektrolyse til energiformål, ICE2017.

”Alle elektrolysebranchens hotte navne fra både forskningsverdenen og industrien kommer, for det bliver det første åbne forum i verden, der kun handler om elektrolyse”, fortæller professor Jens Oluf Jensen, DTU Energi, der er leder af konferencen. Og interessen har været overvældende.

”Vores mål var en tredages konference med 150 deltagere, men vi har nu rundet de 200 deltagere og har været nødt til at udvide med endnu en dag for at kunne rumme alle deltagerne”, siger Jens Oluf Jensen.

Deltagerne kommer fra 26 lande i hele verden, dog flest fra USA, Japan, Kina, Sydafrika og EU, og de vil i løbet af fire dage lytte til 72 foredrag om eller selv præsentere forskningen indenfor elektrolyse for andre forskere og repræsentanter fra de 27 internationale virksomheder, der også er til stede.

"ICE 2017 skaber et nødvendigt forum, der bringer det videnskabelige fællesskab sammen for at imødegå et voksende område med kritisk behov"
Marcelo Carmo, Det Internationale Energiagentur (IEA)

Blandt de tilstedeværende virksomheder fra både ind- og udland er Green Hydrogen, Siemens, NEL Hydrogen, Hydrogenics og Haldor Topsøe.

Et nødvendigt globalt forum

”Med den voksende betydning og indtrængning af vedvarende energi på globalt plan er brint et vigtigt og til dato manglende element i bestræbelserne for at forbinde nettet til transport og industrielle applikationer”, siger Bryan Pivovar fra National Renewable Energy Laboratory (NREL), USA.

”ICE 2017 skaber et nødvendigt forum, der bringer det videnskabelige fællesskab sammen for at imødegå et voksende område med kritisk behov.”

Elektrolyse er en nøgleteknologi, der er et Missing Link i den grønne omstilling, når vedvarende energi fra bl.a. vindmøller og solceller skal lagres eller omdannes til brændstoffer til bl.a. transportbranchen.

"Den internationale konference om elektrolyse ice2017 er en begivenhed af afgørende betydning for alle indenfor brintsamfundet. Det er en sjælden mulighed for eksperterne, forskere og studerende at mødes under samme tag og udveksle og dele information og ideer”, siger Marcelo Carmo, repræsentant fra Det Internationale Energiagenturs (IEA) elektrolyseafdeling (TCP-IFC Electrolysis Annex 30).

IEA har aktivt støttet initiativet til at etablere konferencen og ønsker at fremme denne fælles platform for brintsamfundet, fortsætter Marcelo Carmo.

”Det er den eneste måde hurtigt at fremme forskning i elektrolyse, så vi kan lagre og konvertere energi fra vedvarende energikilder ved hjælp af brint. Brinteksperter fra forskellige lande har allerede spået, at ICE bliver stor succes, og at det bliver den første af mange over de kommende år."

Overset teknologi skal på banen

Det Internationale Energiagentur har længe anset elektrolyse for at være en særdeles brugbar teknologi til at sætte mere fart i omstillingen fra fossile brændsler, alligevel har politikerne hidtil overset teknologien.

”Der er behov for flere vindmøller, men når det kommer til lagring af energien, så den kan gemmes til tidspunkter, hvor vinden ikke blæser, kommer vi til kort. Vi vil også gerne gøre transportsektoren mere bæredygtig, men det er svært at putte strøm fra vindmøller i tanken. Elektrolyse kan løse begge problemer, men teknologien er ofte overset, måske fordi der ikke har været et fælles forum for forskere på området, hvor man kan udveksle ideer på området. Det etablerer vi nu”, siger Jens Oluf Jensen.

1st International Conference on Electrolysis (ICE) vil etablere Danmark i en nøgleposition indenfor forskning i elektrolyse. Konferencen er skabt i samarbejde mellem DTU, Aalborg Universitet og Ewii Fuel Cells med støtte fra en række forskningsprojekter under Innovationsfonden og EUDP.

Læs mere om 1st International Conference on Electrolysis (ICE) her

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.