Felix Trier ph.d.-forsvar 21/9 2016

Ph.d.-forsvar: Keramiske heterostrukturer

torsdag 29 sep 16
|

Quantum and field effects in oxide heterostructures

Hovedvejleder: Nini Pryds

Medvejledere: Yunzhong Chen, Thomas Sand Jespersen (Københavns Universitet)

Felix Trier har onsdag 21. september 2016 med held forsvaret sin ph.d.-afhandling med titlen “Quantum and field effects in oxide heterostructures”.

I de sidste tre år har Felix Trier gået på opdagelse i heterostrukturernes fascinerende verden, hvor der kan ske overraskende ting når man sætter to materialer sammen. For eksempel kan grænsefladen mellem to keramiske materialer blive elektrisk ledende som et metal, selv om hvert af de to materialer hver for sig er isolatorer. Og i tilgift kan grænsefladen udvise kvantemekaniske effekter som superledning, magnetisme og kvantehalleffekt.

Felix Trier ph.d.-forsvar 21/9 2016De keramiske heterostrukturer bliver fremstillet ved pulsed laser deposition hvor en kraftig laser skydes ind mod et target og slår atomerne løs med høj energi, så de rammer et substrat. På den måde kan man opbygge grænseflader der er helt skarpt defineret ned til det enkelte atomlag. Felix udviklede en metode til at lave mønstre i overfladen hvilket gør det muligt at designe mikroelektroniske komponenter baseret på disse systemer. I sidste ende håber han på at bruge keramiske heterostrukturer til at skabe helt nye elektroniske komponenter der kan omsætte mange inputs til mange outputs, i modsætning til traditionelle transistorer der omsætter et enkelt input til et enkelt output.

Blandt de mange bemærkelsesværdige resultater som Felix opnåede under sit ph.d.-studium er den første observation af kvantehalleffekten i en heterostruktur der er baseret på strontiumtitanat. Kvantehalleffekten kan kun observeres i stærke magnetfelter og viser sig som en karakteristisk sammenhæng mellem den elektriske modstand og feltstyrken. Ud fra de præcise detaljer i feltafhængigheden kunne Felix vise at den elektriske strøm i overfladen sandsynligvis løber i ti parallelle todimensionelle ’kanaler’.

Nu hvor Felix er færdig med sin ph.d. på DTU Energi, vil han fortsat arbejde med keramiske heterostrukturer i sin nye stilling som postdoc ved Unité Mixte de Physique CNRS/Thales nær Paris.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.