Symposium gav indblik i den nyeste energiforskning

onsdag 23 nov 16

DTU Energi holdt forleden sit årlige ph.d.-symposium med industriel deltagelse på DTU Lyngby Campus, hvor ph.d.-studerende kunne diskutere deres forskningsemner med forskere og repræsentanter fra industrien.

De 102 deltagere ved DTU Energis ph.d. symposium udvekslede viden om den nyeste forskning indenfor så forskellige emner som elektrolyse-, brændsels- og solceller, multifunktionelle oxider, aktive katalysatorer, litiumbatterier og teknologier til energistyring i smart citys samt meget mere. Alt sammen præsenteret af ph.d.-studerende, der enten fortalte om deres gode forskningsaktiviteter gennem 18 mundtlige præsentationer, eller fremlagde forskningen gennem en af de 23 gode illustrative posters, der alle efterlod et indtryk af et højt overordnet kvalitetsniveau.

Se hele paletten

”Det er altid spændende at se hele paletten af forskning, se hvad der rykker og de forskellige tilgange til de opgaver og udfordringer, som vi som virksomhed møder”, fortalte forsknings- og udviklingsingeniør Jesper Frausig fra virksomheden Gaia Solar. Han og andre fra erhvervslivet deltog for at se og lære af forskerne.

"Det er altid spændende at se hele paletten af forskning, se hvad der rykker og de forskellige tilgange til de opgaver og udfordringer, som vi som virksomhed møder"
Jesper Frausig, forsknings- og udviklingsingeniør, Gaia Solar

Gaia Solar arbejder med en bred vifte af teknologier indenfor solceller, fra dem lavet af silicium til organiske plastsolceller, og i takt med at solcelleteknologien er modnet og blevet anerkendt er kravene til fleksibilitet og effektivitet øget. Nu er en god ydeevne ikke længere nok, solcellerne skal også være æstetiske.

”Æstetikken og dermed overfladerne på solcellerne betyder utrolig meget, når arkitekterne skal indarbejde solcelleteknologi i moderne bygninger. Så det er blevet vigtigere at komme i direkte dialog med forskerne på området, så vi kan matche slutbrugernes ønsker med forskernes kompetencer, og her er et symposium som dette et rigtigt godt sted at få indblik i den nyeste forskning”, sagde Jesper Frausig, der også benyttede symposiet som en mulighed til at spotte nye talenter, som Gaia Solar kunne samarbejde med i fremtiden.

Mange talenter

Dem, talenterne, var der ifølge de to professorer Anke Hagen og Peter Vang Hendriksen mange af ved årets ph.d.-symposium. Baseret på mange års erfaring fastslog de, at fremlæggelser og præsentationer var gode, velstrukturerede og af høj kvalitet. De var stolte af instituttets ph.d.-studerende.

”Det er tydeligt at se, at selv om mange her er dykket ned i komplicerede forskningsemner, som kan være ret svære at fortælle om, så har de virkelig bestræbt sig på at forklare baggrunden for deres forskning, så udeforstående kan forstå det. Det er godt gået”, sagde Anke Hagen og Peter Vang Hendriksen.

Ph.d.-studerende Mathias Kjærgaard Christensen var enig. Symposiet gav ham en god mulighed for at øve præsentation af sin egen batteriforskning, og summen af hans medstuderendes forskning var både utrolig bred og meget god, så der var masser at diskutere og tage ved lære af.

”Jeg kender den forskning, dem jeg spiser frokost eller deler kontor med arbejder på, men der er mange af de andres forskningsområder, som jeg ikke kender. Og selv om vi kan sidde med hvert vores videnskabelige problem, så kan vi lære af hinanden på den praktiske tilgang. Hvordan vi takler forskellige, men ofte også ret sammenlignelige typer problemer og den slags. Det er ret godt at få mulighed for at diskutere det, og så selvfølgelig få en forståelse af den forskning, vi laver på instituttet”, sagde Mathias Kjærgaard Christensen.

Ph.d.’er er efterspurgte eksperter i erhvervslivet

To tidligere ph.d.-studerende på DTU Energi var mødt op ved ph.d.-symposiet for at fortælle de nuværende studerende om livet udenfor universitetets mure, og om hvordan erhvervslivet vil stå på spring for at ansætte dem.

”Når du er ph.d., er du ekspert på dit område. Det glemmer du ofte, når du færdes blandt professorerne på universitetet, men du realiserer det hurtigt på arbejdsmarkedet, hvor mange af dine kommende kolleger ikke har den fundamentale viden, du har tilegnet dig. Det gør dig til en værdifuld arbejdskraft, for de ved også, at du evner at sætte dig ind i komplekse sager og arbejde lange timer”, fortalte Søren Lyng Ebbehøj, der efter sin ph.d. blev embedsmand i Energistyrelsen. Annemette Hindhede Jensen tog en anden vej efter sin tid på DTU Energi og blev forsknings- og udviklingsingeniør på virksomheden SiOx.

”Ingen kender forskningen bedre end jer, for I kigger på problemer, som ingen har set på før, og I finder de nødvendige løsninger. Det gør jer til efterspurgte eksperter i erhvervslivet”, fortalte Annemette Hindhede Jensen, som også beroligede de studerende med, at springet fra forskningen til et job udenfor er lille.

”I vil opdage, at projektstrukturen i innovative jobs er præcis den samme som i et ph.d.-projekt, så I kan en masse uden at I ved det. Og så har I en masse netværk blandt forskerne, som I skal huske at bruge.”