Et perfekt sted at opleve overgangen fra student til forsker

Theis Løye Skafte laver speciale på Instituttet for Energikonvertering og –lagring. Det kostede adgang til fredagsbaren, men til gengæld har han fået adgang til avanceret udstyr og specialiseret viden i stedet.

Teststationerne fylder hele laboratoriet, men Theis Løye Skafte færdes hjemmevant mellem glasskabe, rør og ledninger, nikker til en seniorforsker og en ph.d.-studerende og åbner forsigtigt rig 32, kaldet Pacific.

Det er her, han i dag skal teste flere af de elektroder, som han designer og udvikler som del af hans speciale indenfor studieretningen Bæredygtig Energi på Institut for Energikonvertering og –lagring.

”En af de allerbedste ting ved at læse til kandidat herude på Risø Campus er, at jeg har adgang til en masse udstyr og maskiner, som jeg ikke ville have haft adgang til på DTU i Lyngby”, forklarer Theis og remser op:

”Der er XRD-maskinen, SEM-mikroskoperne og teststationer til impedans-spektroskopi. Derudover er der en masse andre maskiner, som jeg bruger, når jeg producerer materialer til mine elektroder.”

Theis smiler, mens han med øvet hånd justerer måleinstrumenterne. Han er en af de få specialestuderende, der i videnskabens navn bytter både studenterliv og fredagsbar på DTU’s enorme campus i Lyngby ud med kandidatstudier på det mindre campus i Risø ud til Roskilde Fjord. Han bor på Nørrebro, men trods længere transporttid og markant færre medstuderende er studiet på Risø Campus det hele værd.

Tre vejledere er bedre en kun en

”Her er utrolig spændende at være, og jeg ser det som et perfekt sted at opleve overgangen fra student til forsker. Selvfølgelig er der ikke lige så mange studerende herude som i Lyngby, men her er mange næsten jævnaldrende ph.d.-studerende”, siger 26-årige Theis. Og selv om de studie- og vidensmæssigt er længere fremme, behandler både de ph.d.-studerende og de allestedsværende forskere ham som en af deres egne.

”Du finder ikke bedre sted som studerende. Det er ikke fordi, de ikke har laboratorier i Lyngby. Det har de. Men mikroskoperne er ikke lige så kraftige, og udstyret er ikke lige så avanceret, som her, og selv om jeg kun er studerende, så fik jeg adgang til det hele, så snart jeg havde overstået sikkerhedskurserne. Jeg har også hele tre vejledere, og det finder man altså ikke mange andre steder.”

Theis har læst fysik på Københavns Universitet og startede sidenhen sin kandidat på DTU i Lyngby, så han ved, hvad han taler om. Han ved også, at han er i Risø for at blive. I hvert fald til han er færdig som ph.d.-studerende.

”Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle bruge det hele til, da jeg læste fysik på KU, men så fik jeg interesse for bæredygtig energi og fandt ud af, at jeg ville beskæftige mig med brændselsceller.”

Indenfor Bæredygtig Energi kan man sagtens lære om PEM-brændselsceller (proton exchange membran) på DTU i Lyngby, men Theis ville lære om højtemperatur SOFC-brændselsceller (solid oxide fuel cells), og der er Institut for Energikonvertering og –lagring på Risø Campus den eneste mulighed.

Anbefaler at læse på Risø Campus

”Først tog jeg et treugers sommerkursus i eksperimentel SOFC og elektrolyse på Risø. Så fik jeg ansættelse som sommerassistent ved et projekt herude. Og til sidst søgte og fik jeg lov til at lave mit speciale herude.”

Testopstillingen er på plads til eftermiddagens forsøg, så Theis lukker rig 32 og tager kitlen af, mens han tænker over, om der er ulemper ved at lave special på Risø Campus. Han har svært ved at finde nogen, for selv om det tager en time til halvanden afhængig af bus og tog at komme fra Nørrebro til Risø, så bruges den tid på lektier og på at læse artikler, som Theis ellers ikke ville finde tid til at læse.

 ”Jeg kan ikke finde på noget skidt at sige om det at studere på Risø Campus, og jeg vil helt klart anbefale andre at læse kandidat herude,” siger Theis på vej ud af døren.