Stort projekt om magnetiske varmepumper til DTU Energikonvertering

torsdag 23 maj 13

Eksperter i magnetiske materialer

DTU Energikonvertering har forsket i magnetiske materialer til køling og opvarmning i mere end 10 år. Vores aktiviteter omfatter materialeforskning, formgivning, modellering, design og udvikling af prototyper. I 2012 demonstrerede vi en kølemaskine med en køleeffekt på over 100 W ved et temperaturspan på 20 grader, og instituttet er i dag blandt verdens førende på området.

Seniorforsker Christian Bahl fra DTU Energikonvertering har modtaget 18,9 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd til at forske i energieffektive varmepumper.

Det femårige projekt, Efficient Novel Magnetocaloric Heat Pumps (ENOVHEAT), vil forske i brugen af særlige magnetiske materialer som den aktive komponent i en varmepumpe. Sådanne magnetiske varmepumper vil have meget høj energieffektivitet, og man undgår brug af de skadelige gasser som anvendes i konventionelle varmepumper. Ud over DTU Energikonvertering deltager forskningsinstitutionerne Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Imperial College (Storbritannien), University of Wisconsin - Madison (USA) og Ljubljana Universitet (Slovenien) i projektet. Dertil kommer fire industripartnere, Technoflex og Alpcon fra Danmark samt Vacuumschmelze og BSH Bosch und Siemens Hausgeräte fra Tyskland, som vil sikre den industrielle relevans af resultaterne.